30 AUGUST 2018

Digitale bureauer buldrer frem. Men der er opbrud på vej

Markedsføring skrev følgende:

Digital omstilling og teknologisk udvikling rimer godt på digitale bureauer, og derfor er deres momentum fortsat i den nye Trendrapport fra MyResearch.

Momentum’et viser sig i flere sammenhænge – men samtidig er der også noget der tyder på, at det ikke bliver helt lige så let fremover.

CEO Martin Bochineck fra Magnetix er i hvert fald ikke i tvivl:

– Klondyke-dagene er forbi, siger han.

Kigger man på tallene, så voksede de digitale bureauer i 2017 med 16,5 pct., mens det samlede bureaumarked voksede med 7,4 pct. Reklamebureaugruppen, der hidtil har været den største, kom ud af 2017 med status quo, og de digitale bureauer udgør nu den største andel af markedet.

Spørger man CMO’erne om, hvilken bureautype, der er bedst til at løse virksomhedens største marketingudfordring, så topper de digitale bureauer også fortsat. Dog går reklamebureauerne faktisk pænt frem i forhold til 2016.

Digital omstilling langt fra ovre

Analysen viser også, at de digitale bureauers andel af marketingbudgettet ikke stiger helt så meget som de tidligere år.

Spørger man så bureaudirektørerne, så ser de digitale bureaudirektører da også ud til at være blevet lidt mindre tilfredse med den økonomiske udvikling i 2018, og de synes også, det er blevet sværere at være bureaudirektør.

Så jo, der er nogle indikationer på, at klondyke-dagene ikke står til at fortsætte. Martin Bochineck ser dog ikke så meget den udvikling drevet af et ændret fokus hos CMO’erne.

– Den digitale omstilling er langt fra forbi eller ved at blive hverdag. Den fylder meget, og det vil den også gøre fremover. Men den digitale omstilling har flyttet sig inden for virksomhederne, siger Martin Bochineck.

– Den er blevet langt mere forretningsdrevet og har fået meget større opmærksomhed hos CEO’en.

– Hvis du f.eks. kigger på virksomhedens website, så lå ansvaret for det typisk hos CMO’en, men i takt med, at det er blevet en del af noget meget mere forretningskritisk, er der kommet andre interessenter, og i mange tilfælde betyder det, at CIO’en har overtaget ansvaret, fortsætter han.

– Nu har vi i 20 år slået på trommen for at virksomhedens top tog den digitale agenda seriøst. Det sker i stort omfang, men i mange tilfælde kigger CEO’en på sin CIO for svar. Og CIO’en køber ind på en anden måde.

Hvad er et digitalt bureau?

Martin Bochineck mener, at det at tale om en digital bureaugruppe efterhånden er en noget unuanceret kategorisering.

– Det er dog nok den bedste vi har – i hvert fald for nærværende – men der er et tiltagende spørgsmål ved, hvad et digitalt bureau egentlig er. Det er en broget flok, hvor man vil finde bureauer, der spænder meget vidt – lige fra nogen, der mere er at sammenligne med en software-virksomhed til bureauer, der mere ligner et reklamebureau, siger Martin Bochineck.

Han fortæller, at Magnetix arbejder inden for fem områder:

 • Kampagner
 • Experience design
 • Martech
 • Platforms
 • Social

– Og vi kan faktisk møde mange forskelige bureautyper alt afhængig hvilke områder, det kommer til at handle om. Desuden arbejder vi også for både CMO’er og CIO’er, siger Martin Bochineck.

Han fremhæver videre, at der er et opbrud i gang på den internationale scene.

– De digitale bureauer har indtil nu ikke været lige så præget som reklame- og mediabureauer af internationale netværk, men der er en stor konsolidering i gang, hvor man kæmper om at vokse sig stor på flest mulige markeder. Hertil kommer firmaer som Accenture og Deloitte, der også er rykket ind på den digitale bureauscene, så det er en branche, der er på vej til at forandre sig meget. Og det er en branche, hvor mindre og mellemstore bureauer får det svært,” siger Martin Bochineck.

Fakta

 • Trendanalysen 2018 er sponsoreret af Agillic, Hjaltelin Stahl og Magnetix
 • CMO trendanalysen, der afdækker, hvordan annoncørerne disponerer deres marketingbudgetter. 179 CMO’er repræsenterende et marketingbudget på 7,3 mia. kr. har deltaget.
 • Bureaudirektør trendanalysen med deltagelse af 90 bureaudirektører repræsenterende en bruttoavance på 3,1 mia. kr. Her svarer de på en række spørgsmål om udviklingen på bureauet og i markedet.
 • Nøgletalsanalysen, hvor de samlede tal bygger på 293 bureauer/grupper og hvor der vises nøgletal for 218 bureauer – heraf 78 reklamebureauer, 64 digitale bureauer, 21 mediabureauer, 32 PR-bureauer og 23 designbureauer.
 • Trendrapporten fra MyResearch, som indeholder resultaterne fra de 3 analyser koster 3.950 kr. ex. moms for den første trykte rapport og 500,- ex. moms for de efterfølgende.
 • Medlemmer af Dansk Markedsføring får 10 pct. rabat på rapporten.

Tilmeld nyhedsmail

Her kan du tilmelde dig vores nyhedsmail, som vi udsender 3-4 gange om året. Indholdet er primært målrettet til virksomheder i de brancher vi gennemfører MyImage analysen i.

Hovedgaden 22, 2 th
2970 Hørsholm
Email: kontakt@myresearch.dk
CVR: 31163420

Mogens
Østergaard

41 90 34 01
Linkedin profil

Brian
Neiiendam

41 90 34 02
Linkedin profil

Privacy Preference Center